27. septembar 2020, nedjelja, 14:31
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Aktuelno
Studenti Fakulteta političkih nauka V. Savčić i E. Obuća prezentovali rad Egzistencija i nonegzistencija novinarske profesije
Studenti druge godine Master studija Odsjeka za komunikologiju Velibor Savčić i Elvedina Obuća prezentovali su jučer u Fakultetu političkih nauka u Sarajevu rad pod nazivom Egzistencija i nonegzistencija novinarske profesije, koji je teorijska interpretacija istraživačkog novinarstva i njegovog ovoplaćenja u primjeru Brankice Stanković i emisije Insajder.
Piše: Adin Šabić / Datum: 2. decembar 2016. 15:39

Oni su prisutene informisali o životu novinarke Stanković i njenom radu na emisiji Insajder, koja se bavila mnoštvom tema, među kojima su motivi za ubistvo premijera Srbije, šverc cigareta, organizacija tajnih službi, propusti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, huliganska, fudbalska, pravosudna i građevinska mafija, korupcija u nadležnim institucijama, biznismeni, pljačka države, privatizacija i drugo.


"Brankica Stanković primjer je profesionalnog novinara – novinara istraživača", kazala je Obuća, dodajući "njena istrajnost u nastojanju da novinari zadovolje funkciju koju godinama imaju i da novinarstvo (p)ostane profesija vrijedna poštovanja i podrške, očaravajuća je, pogotovo uzimajući u obzir sistem u kojem je djelovala, a koji zasigurno nije demokratski, barem ne prema mišljenjima i viđenjima teoretičara demokratije".


Savčić je rekao da Stanković već godinama plaća ceh svog profesionalizma i disidencije, dodajući da "balkanski prostor još uvijek nije spreman prihvatiti istraživačko novinarstvo kao zasebnu, moguću, opravdanu i nužnu profesiju, niti je svjestan potrebe takve profesije koja je nadasve odgovorna, poštena, etična i humana".


Zaključili su da je Brankica zasigurno stremila visoko i kopala duboko, a da je ceh takvog djelovanja ugroženost i neizvjesnost  sopstvenog života.


Savčić i Obuća prezentovali su rad u sklopu predmeta Istraživačko novinarstvo koji predvodi profesorica Jelenka Voćkić-Avdagić, a njihove kolege i profesorica prepoznavši trud nagradili su ih pohvalama.  (kraj) 

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan