27. septembar 2020, nedjelja, 16:21
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Aktuelno
Grad koji se iz pepela uzdiže kao ptica Feniks
Sarajevo je teško opisati. Gotovo da je nemoguće naći prave riječi za jednu ovakvu veličinu i neopisivu ljepotu. To je grad koji je sve dao, a ništa nije tražio.
Piše: Elizana Aljukić / BNN.BA / Datum: 7. april 2016. 16:29

Osnivačem grada Sarajeva smatra se Isa-beg Ishaković, dok su sam grad izgradili starosjedioci. Grad je pretrpio mnoge nedaće tokom historije. Trpio je i istrpio. Izdržao je i izdigao se iznad svih nedaća koje su ga zadesile. Spaljivan je nekoliko puta, ali svaki put, nakon vatre, tvrdoglavo i kao ptica Feniks Sarajevo bi se ponosno uzdiglo iznad pepela. Specifičan je, ima dušu i to mu niko ne može oduzeti.

Šesti april se smatra kao jedan od najznačajniji datuma za našu historiju. Sve što se izdešavalo ovog datuma, 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora građana svim oblicima fašizma. Naime, 6.4.1945. godine nastupio je kraj Drugog svjetskog rata, Sarajevo je oslobođeno od fašizma i od tada, on se obilježava kao „Dan oslobođenja grada Sarajeva.“ Bio je to dan veselja zbog oslobađanja iz okupatorskog jarma, ali je bio i dan tuge zbog pogibije mladih ljudi koji su dali svoje živote za slobodu svojim sugrađanima.

Neprijatelji uvijek vrebaju i nikad ne spavaju, bila je poruka svima koji su 47 godina nakon oslobađanja grada bili u Sarajevu. Na dan oslobođenja grada, desila se repriza. Sarajevo su pokušali ubiti i ono je ponovo vodilo bitku. Neprijatelj je zadao udarac. Vodio je bitku protiv naroda koji gotovo da nije imao čime da se brani. Ipak, predaja nije bila opcija za glavni grad Bosne i Hercegovine. Umjesto mira, koji su građani zatražili 5. aprila 1992. godine, nastupila je gadna i teška opsada. Prve žrtve su bile Suada Dilberović i Olga Sučić. Agonija je trajala punih 1425 dana i bila je jedna od najdužih u historiji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 11.541 ljudi, od kojih je ubijene djece 1.601, a ranjenih oko 50.000.

Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku da šesti april bude Dan grada Sarajeva.

Danas, 6. aprila 2016. godine, Sarajevo je grad koji nastavlja da živi. Kao prava ptica Feniks koja preživi vatru i iz pepela se uzdiže samo snažnija.

 

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan