4. decembar 2020, petak, 3:25
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kolumna
Inati li se to šta ovaj turbo folk?
Ne može se početi priča o Sarajevu bez ćevapa i rock'n rolla…
Piše: Semina Šišić / Datum: 2. april 2015. 21:59

Sjećate li se starih dobrih „Indexa“ , „ Ambasadora“, Đurine „Bombaj štampe“  te nikad dovoljno ispjevanih stihova „ Bijelog dugmeta“ ? Naravno da sjećate. Bile su to grupe čije se pjesme decenijama pjevaju i bez sumnje je da će se pjevati i dalje.


Za vrijeme bivše Jugoslavije, pogotovo tokom 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih godina, zabavna muzika je bila muzika srednje klase bosanskohercegovačkog građanstva kao i novih intelektualnih slojeva društva koji su se htjeli osloboditi "ruralnog i nazadnog".  Poklonici zabavne muzike su živjeli uglavnom u urbanim centrima države, a Sarajevo je na mapi zabavno-muzičkih zbivanja u Jugoslaviji bilo jako važno.


Indeksi su pioniri scene. Nastali su početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Krajem šezdesetih ne sceni počinje i djelovati grupa „Ambasadori“  u kojoj su pjevali Čola, Jasna Gospić, Ismeta Dervoz i Hajrudin koji će se kasnije pridružiti grupi Baobab i preimenovati je u "Hari mata Hari". Sedamdesete su obilježene pastirskim rockom Bijelog Dugmeta a osamdesete Novim primitivizmom iz kojeg su nastali Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Bombaj štampa a, i Plavi orkestar i Crvena jabuka. Od solista koji su djelovali prije rata treba izdvojiti i Kemala Montena, Jadranku Stojaković, Valentina, Merlina.


Osvrnite se danas oko sebe. Da li danas često čujete antologijsku melodiju ? Živimo u eri “krkanluka” i “seljakluka” kada je najbitnije koja će pjevačica obući kraću suknju i veću štiklu, kada je bitnije ko ima više promila alkohola u krvi. Djevojkama je draža ona kafa koju popiju na Ferhadiji nego knjiga koju bi trebale pročitati. A opet  i muškarcima je draža ona djevojka koja liči na onu „s Pinka“ nego djevojka u starkama, kose smotane u pundžu, sa pričom o nesretnom životu „ Ane Karenjine“ .


Da bi probudili nagon za potrošnjom svojih “proizvoda”, akteri današnje estradne i medijske scene primorani su da se služe različitim metodama manipulacije, a to sve skupa vrijeđa ličnost i uništava njegov kulturni i umjetnički duh. „ Gaćice“ koje je Goga zaboravila kod dečka  , „ Brushalter“  što steže jednu srbijansku pjevačicu i kaže da joj ne ide uz karakter, „ Alkohola poplava“,  „ Milion dolara“ koji otvara sva vrata su samo neke od kompozicija današnjice koji oslikavaju onakvu sliku života kakvu nam ni roditelji, ni jedna religija nisu predstavili. 


Najviše je onih koji ovu muziku slušaju svakodnevno na televiziji, na radiju i na nosačima zvuka. Ova muzika postaje matrica nekvalitetnog življenja i ponašanja i odvraća slušaoca od stvarnosti i pravilnog razumijevanja vlastitog odnosa prema školi, poslu, porodici i sl.Veliki procenat smatra da ova muzika nema štetan uticaj. Poslušajte samo neke pjesme, bar navedene u tekstu, pa sami procijenite.

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan