27. septembar 2020, nedjelja, 15:32
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Aktuelno
Pretty Women, moć i snaga jedinstva
Facebook grupa prijateljstva, smijeha, dobrote, ali i shopinga
Piše: Semina Šišić / Datum: 6. april 2016. 19:51

Kako Amerikanci imaju 'Crni petak' jednom godišnje, mnogi ne znaju, ali mi ga imamo 365 puta u godini. Dopustite mi da vam predstavim snagu 'Zgodne žene'.

Ima jedno carstvo, u njemu caruju žene. Caruju i one mlađe, i one starije, i mršavije i one slatke buce, caruju i visoke, i one male ... Riječ je o 'Pretty Woman' facebook grupi, grupi namjenjenoj za razmjenu, kupovinu, prodaju ali i poklanjanje odjeće.

Grupa je uzela sve više maha, kako u Sarajevu, tako i u cijeloj lijepoj BiH. Ne pričam vam samo o običnoj kupovini, pričam vam o snazi, jedinstvu, međusobnom pomaganju, drugarstvu, smijehu ....

Grupa nudi svim svojim svojim članicama da kupuju, prodaju, te razmjenjuju odjeću, obuću pa i ostale asesoare koji se samo nagomilavaju u ormaru. Koliko puta vam se desi da naiđete na komad odjeće a ni sami ne znate jeste li ga uopće ikad obukli? Često, zar ne?


„Pretty Woman“. broji više od 6.500 članova. Članice objavljuju asesoare koje žele prodati ili bi slične htjele kupiti, susrećući se sa polovnim ali i novim krpicama. 
Grupa je napravljena u maju 2015. god s ciljem da se šopingholičarke riješe viška odjeće, obuće i nakita koja se bespotrebno gomila po njihovim kućama.


Osnivač grupe, Nina Grebo, posnosna je na sve ono što je spontano proizašlo iz ovakvog jednog skupa. „Kroz tu grupu stvorila su se mnoga lijepa poznanstva i prijateljstva i nekako smo došli na ideju da bi mogli, osim kupoprodaje, grupu iskoristiti i za neke pozitivne društvene promjene“, dodala je ova 'Zgodna žena'.

Ne bih smjela završiti ovu priču da ne spomenem bar neke humanitarne akcije koje su organizovale ove jake žene, male napaćene države.

„Tako smo krenuli s humanitarnim akcijama kojima više ne znam ni broj. Naglasak je bio na skupljanju novca za liječenje bolesne djece (naši dragi Murisa, Faris, Bekir...), zatim smo novčano pomogle nekolicini siromašnih porodica, skupljali smo odjeću za 'Drin' i 'Jagomir' ... “, dodala je. U ovim akcijama skupljeno je više od 8.000 KM, što je veoma lahko ostvarivo baš zbog ogromnog broja članica. 


Administratorka je dodala: „ Meni kao administratoru te grupe šesto stižu poruke od članica koje možda u prvi mah zvuče patetično, ali je zaista tako. Veliki je broj žena, djevojaka koje tvrde da ima je grupa, na neki način, promijenila život. Tvrde da su zaista kupile super stvari za jako malo novca, prodale ono što im i ne treba, a što je najbitnije upoznale su super žene s kojima se i danas druže i ispunile dušu kroz humanitarne akcije."


Pored 'Zgodnih' šopingholičarki, to su i 'Zgodne' forumašice. Grebo je pored grupe za prodaju osnovala i forum za žene iz BiH ali i one u inostranstvu. Žena ženi nije vuk. Žena ženi je ovdje rame za plakanje, velika podrška, psiholog, savjetnik, prijatelj, vodič.Ipak oprez! J


Djevojčice, djevojke, žene, ako postanete član jedne ovakve grupe, pazite da ne postanete šopingholičarka. Ako već niste? 

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan