27. septembar 2020, nedjelja, 15:02
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Aktuelno
Zahir Hodžić – neosporivi sarajevski talenat
Zahir Hodžić je rođen 25. Novembra 1993. godine u Sarajevu. Jedan je od onih mladića koji svoje vrijeme koriste na najbolji mogući način - ispunjavajući svoje snove. Hodžić je počeo sa Kickboxingom, ali se na tome nije zaustavio. U kategoriji juniora, tri puta je bio prvak Evrope i tri puta u svijetu, te je šest puta bio prvak države. Kakve stavove i razmišljanja ima ovaj momak, možete pročitati u nastavku ovog intervjua.
Piše: Elizana Aljukić / Datum: 28. novembar 2015. 22:33

1. Boks kao sport  je čest predmet kritika onih koji smatraju da taj sport prije svega potiče agresivnost i na njega gledaju kao na legalizaciju „ulične tuče“. Kakvo je tvoje viđenje, te odakle želja za treniranjem, kako su izgledali tvoji počeci?


„Ja se, iskreno, ne slažem sa tim da boks potiče agresivnost. To sve zavisi od ljudi, kakav je neko kao osoba.. Naprotiv, boksom može samo da nestane ta agresivnost i negativna energija. Što se tiče želje za treniranjem, uvijek sam volio te borilačke vještine i one su me privlačile još od malih nogu, gledajući filmove te tematike. Moji sami počeci su izgledali pakleno, svaki dan sam davao sve od sebe, trenirao maksimalno, zadnji atom svoje snage sam davao i evo, isplatilo se.“

 

2. Kako usklađuješ svoje obaveze, s obzirom da studiraš, a ujedno i napreduješ na ovom polju?


„Moje obaveze su se poklopile baš onako kako trebaju.. Da sam birao, ne bih bolje izabrao“.

 

3. Da li si ikad razmišljao o tome da odustaneš i okreneš se nečemu novom?


„Da, jesam. Recimo, nakon nekih meni bitnih borbi koje sam izgubio, dešavalo mi se da mi prođe kroz glavu to, da napustim, da ne želim više da se bavim tim, da nije taj sport za mene... Srećom, to traje vrlo kratko i u glavi mi se nešto okrene, nešto što mi govori da nema odustajanja, da moram nastaviti dalje, da ne posustajem i da će se trud uvijek isplatiti, samo je bitno da istrajem u tome. Šta god da bilo „to nešto“, hvala mu.“

 

4. Kao perspektivni borac „KBS Gladijator“ iz Sarajeva, osvojio si prvo mjesto na memorijalnom bokserskom turniru „Mustafa Hajrulahović Talijan“. Kakvo je tvoje iskustvo i jesi li očekivao da ćeš postići sve to?

 

„Iskren da budem, očekivao jesam, iz razloga što sam dobro trenirao iz dana u dan i pripremao se maksimalno. Rezultat je došao sam po sebi, isplatilo se, na moje zadovoljstvo. Naravno, to je još jedno odlično iskustvo za mene, jer iz svake borbe naučim nešto novo.“

 

 

5. Kickboxing je nastao na osnovama boksa, karatea, taekwondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih orijentalnih borilačkih sportova. Ti si bio u kategoriji juniora tri puta prvak Evrope i tri puta prvak svijeta, kao i šest puta prvak države. Nedavno si dobio poziv za učešće na Svjetskom prvenstvu u Kickboxingu, u sastavu reprezentacije BiH. Reci nam nešto više o tome?


„Da, jesam. Ove godine sam osvojio 1. mjesto na državnom prvenstvu, tako da sam pokazao svoj kvalitet i volju na kraju krajeva. Bio sam pozvan prvo na testiranje za svjetsko prvenstvo, ne samo ja, već svi prvaci države i svi oni koji su prošli. Nažalost, nisam imao toliko sreće, jer sam ispao u osmini finala. Borio sam se sa predstavnikom Rusije, ujedno i osvajačem već jednog svjetskog prvenstva. Vidjelo se da je protivnik bio dosta iskusniji i bolji, što ga je i dovelo do pobjede. Za mene je to novo iskustvo, novi zalogaj i nova doza želja da napredujem još više. Da napomenem, taj predstavnik Rusije je i ove godine uzeo svjetsko prvenstvo, te mu ovim putem čestitam još jednom.“

 

7. Za kraj, šta bi poručio mladima?


„Da se što prije „uhvate“ sporta ili nekih drugih aktivnosti kojima neće štetiti ni sebi, ni svojoj okolini. Da se sklone sa ulica i iskoriste svoje vrijeme pametno, recimo kao ja.“ (smijeh)


Ovim putem se zahvaljujem Zahiru na izdvojenom vremenu za ovaj razgovor, te kao jedna od predstavnica novinarskog kluba Marcus Fabius Quintilianus, želim mu mnogo uspjeha u budućnosti.

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan