15. april 2021, četvrtak, 3:25
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kultura
Kome zaista pripada Ana Frank?
Prije sedamdeset godina, porodica Frank je otkrivena i transportovana u logor. Petnaestogodišnja Ana Frank i njena sestra umrle su od bolesti i iscrpljenosti samo nekoliko nedjelja prije oslobođenja logora Bergen-Belzen. Preživio je samo otac koji se poslije rata odselio u Švajcarsku, gdje je 1980. godine i umro. Ana Frank postala je simbol holokausta. Ali, gdje je granica između njegovanja uspomena i komercijalizacije?
Piše: Dženita Čorbo / Datum: 24. oktobar 2015. 18:31

U Amsterdamu, tačnije pred kućom Ane Frank iz dana u dan vlada sve veća gužva. Posjetioci, turisti svakim danom se uskim stepenicama penju do malih, mračnih soba, u kojima se Ana Frank zajedno sa svojom porodicom, skoro dvije godine skrivala, gdje je i pisala svoj čuveni dnevnik. Kuću Ane Frank svake godine posjeti više od milion ljudi.


 Popularnost Ane Frank ne jenjava. Kuću u kojoj se krila svake godine posjeti više od milion ljudi iz čitavog svijeta. Taj mit ima i svoju cjenu. Holandski historičar Bart Valet upozorava na opasnost od banalizacije. „Pravo je čudo da se u Amsterdamu još ne prodaju majice i šolje s likom Ane Frank“, ironičan je Valet.Kuća Ane Frak


Opasnost od marketinške zloupotrebe lika Ane Frank je velika. Sljedeće, 2015. godine, ističe 70-godišnja zaštita autorskih prava i tada će svako moći da citira njen dnevnik. U knjigu utisaka u muzeju upisale su se i pjevačke zvijezde, kraljevi, fudbaleri i mnogi drugi. Kada je prije nekoliko godina trebalo da se posječe drvo kestena u dvorištu kuće Ane Frank, došlo je do protesta. Izdanci tog kestena sađeni su potom širom svijeta kao skupocjene relikvije, pa tako i u bašti Kongresa u Vašingtonu.


Dva čuvara uspomene


Postoje dvije organizacije koje se brinu za očuvanje uspomene na Anu Frank i spriječavanje komercijalizacije. Međutim, i između tih organizacija vlada rivalstvo. Kome pripada Ana? Organizacija „Fondovi Ane Frank“ iz Bazela upravljaju naslijeđem njenog oca Ota i imaju autorska prava na objavljivanje dnevnika. Ali, tu je i „Fondacija Ana Frank“ koja se brine o njenom posljednjem skrovištu u Amsterdamu.


„Fondovi Ane Frank“ iz Bazela vlasnici su i ekskluzivnih, filmska prava. Njemačka televizija ZDF namjeravala je da snimi film o djevojčici koji bi bio prikazan iduće godine, na 70. godišnjicu njene smrti. Međutim, poslije dugotrajnih pravnih natezanja s nasljednicima, ZDF je odustao od projekta. Organizacija iz Bazela je također sudskim putem uspjela da dobije i dokumenta Ota Franka koji su se nalazili u „Fondaciji Ane Frank“ u Amsterdamu. Oni bi trebalo da budu izloženi u novom muzeju u Frankfurtu, gdje je Ana Frank rođena 1929. godine.   
Jedna privatna firma specijalno za predstavu za Anu Frank , sagradila je pozorište. I odmah se našla na meti kritika. Mnogi je optužuju za komercijalizaciju. Među njima je i „Fondacija Ana Frank“ odakle je ocjenjeno da se taj komad „prodaje kao zabavno večer sa grickalicama“. Ima i drugačijih mišljenja. Mnogi ističu da je upravo ta predstava pokazala svu snagu dnevnika. Kroz kulise i multimedijalnu prezentaciju dijelova njenog dnevnika, Ana Frank ponovo je oživjela – kao talentovana tinejdžerka, neispunjenih snova.   


Izvor: Deutsche Welle
 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2021
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan