27. septembar 2020, nedjelja, 14:42
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Aktuelno
Limun u službi ljepote
Vjerovali ili ne limun je najučinkovitije sredstvo koje služi u mnogim aspektima fizičke ljepote. Mnoge slavne ličnosti, za koje mislimo da daju hrpu novca za kozmetičke preparate, koriste upravo limun, krastavac i mnoge druge prehrambene proizvode kako bi njihovo lice i tijelo izgledalo bezprijekorno
Piše: Dženita Čorbo / Datum: 24. oktobar 2015. 18:13

Nabrojat ću načine na koje možemo iskoristiti limun kao prirodno sredstvo u službi ljepote, a za relevantnost nekih od njih sam se i sama uvjerila:


-Posvjetljuje kosu – Ukoliko želite da svoju prirodnu boju kose posvijetlite, a da pritom ne koristite preparate za izbjeljivanje kose koji su štetni i sadrže hemikalije, koristite prirodni limunov sok, a zatim izađite na sunce, i proces izbjeljivanje će za nekoliko dana dati pozitivne i željene rezultate.


-Izbjeljivač kože -   Limun je bogat vitaminom C koji pomaže da naša koža bude svjetlija. Većina dama ima problema sa tamnijim dijelovima u području laktova i koljena, stoga je preporučljivo da se ti predjeli namažu limunom u kombinaciji sa soli, a poznata glumica i pjevačica Jennifer Lopez ovaj proces redovno koristi, ali umjesto soli koristi šećer.


-Izbjeljivač zuba – Za učinkovitost ovoga postupka sam se i sama uvjerila. Zaboravite tretmane za izbjeljivanje zuba i pomiješajte sodu bikarbonu i sok od limuna, natopite štapić za uši ili četkicu za zube i time istrljajte zube.    


-Uklanjanje mitestera – Nanesite polovinu limuna na područja na kojima se nalaze bubuljice, bilo da je u pitanju lice ili leđa i iscijedite limun i nakon pola sata isperite hladnom vodom.


-Čvršći nokti – U kombinaciji sa maslinovim uljem limun djeluje za poboljšanje vaših noktiju, koji su oštečeni od posljedica grickanja i stalnog manikiranja. Na taj način ćete ojačati nokte.


-Zamjena za dezodorans – Ukoliko vam nestane dezodoransa rješenje potražite u limunu. Limunska kiselina ubija bakterije odgovorne za neprijatan miris.


-Piling za usne – Naročito u ljetnim danima djevojke, a i momci imaju problema sa ispucalim i suhim usnama. Pravo rješenje za ovaj problem jeste limun : nakapajte prije spavanja nekoliko kapi limuna, i ujutro kada se probudite uvidjet ćete očaravajući rezultat za tako malo vremena.


-Uklanjanje ožiljaka – Ukoliko imate ožiljak ili opekotinu koja je svježa, namažite je limun kako kasnije ne biste imali problema sa trajnim ožiljcima na koži.


-Izbjeljivanje pjegica–Limunov sok   izbjeljuje staračke pjege. Nanesite ga na lice i sotavite da djeluje petnaest minuta, potom siperite hladnom vodom.


-Perut i masna kosa – Limun je odlično sredstvo protiv peruti i masne kose.


-Protiv anksioznosti - Istraživanja su pokazala da balzam od limuna ima umirujući efekat i zbog toga može pomoći da se ukloni umor, iscrpljenost, vrtoglavica, anksioznost, nervoza i napetost. Takođe se veruje da udisanje limunovog ulja povećava koncentraciju i budnost.


Protiv žuljeva – Limun pomaže pri otklanjanju žuljeva i proti kurijih očiju. Stavite krišku limuna debljine oko pet milimetara na kurije oko, povijte zavojem i zavežite.
Nadam se da će ovo savjeti pomoći da se na prirodan način riješite problema, a i kao preventiva, kako zbog vašeg zdravlja tako i zbog vanjskog izgleda i njege lica. 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan