27. septembar 2020, nedjelja, 15:37
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Aktuelno
Praktičan rad studenata komunikologije u Radiju Slobodna Evropa
Studenti Fakulteta političkih nauka, Odsjek za komunikologiju posjetili su Dopisništvo Radija Slobodna Evropa.
Piše: Emina Kišić i Velibor Savčić / Datum: 26. maj 2015. 22:49

Studenti Fakulteta političkih nauka, Odsjek za komunikologiju posjetili su Dopisništvo Radija Slobodna Evropa .


Milenko Voćkić, urednik Radija Slobodna Evropa za BiH, u utorak je zajedno sa ostalim novinarima i urednicima Radija Slobodne Evrope, pokazao studentima kako izgleda proces pripreme priloga u radijskom, televizijskom i onlajn novinarstvu, od prikupljanja informacija, njihove obrade, do konačnog plasiranje informacija u javnost.


Studenti su imali priliku praktično se oprobati u ulozi radijskog voditelja i pravljenja radijskih priloga, te u ulozi TV voditelja, u okviru emisije TV Liberty i TV projekta Perspektiva. Ono što je bilo najzanimljivije jeste spoj radija, veb - platforme i televizije u jedno, odnosno multimedija.

Budući novinari su u okviru praktičnog dijela upoznati sa planiranjem i realiziranjem TV Liberty, TV projekta Perspektiva, radijskih priloga, emisija, te sa internet novinarstvom i korištenjem  društvenih mreža.


Osim prolaska kroz novinarski posao u praktičnom, klasičnom novinarskom i tehničko - tehnološkom smislu, studentima su predočena iskustva novinara i upućeni savjeti što je sve potrebno u novinarstvu zadovoljiti, ispoštovati kako bi posao odradili na apsolutno profesionalan način. Istina, istina, istina je krucijalni standard novinarske profesije! Saglasni su u Radiju Slobodna Evropa.


Svi su bili srdačni i susretljivi prema studentima, odradivši s njima kratku, ali korisnu praksu koja će im koristiti u daljnoj edukaciji.


reference:

http://www.slobodnaevropa.org/media/photogallery/27037968.html

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan