14. juli 2020, utorak, 18:51
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kultura
Insajder moja priča“ Brankica Stanković
Istraživačko novinarstvo je vrhunac novinarskog umijeća i zahtjeva posebne novinare. Ako uzmemo ovu definiciju kao osnovnu definiciju za istraživačko novinarstvo, onda je Brankica Stanković najbolji primjer za posebnog novinara.
Piše: Elvedina Obuća / Datum: 12. maj 2015. 23:21

Istraživačko novinarstvo je vrhunac novinarskog umijeća i zahtjeva posebne novinare. Ako uzmemo ovu definiciju kao osnovnu definiciju za istraživačko novinarstvo, onda je Brankica Stanković najbolji primjer za posebnog novinara.


Ko je Brankica Stanković?


Brankica Stanković je rođena u Beogradu. Od 2004. godine autorica je i urednica emisije „Insajder“, koja je poslije godinu dana emitovanja postala najgledanija dokumentarna emisija u Srbiji i najcitiranija u dnevnoj štampi. Dobitnica je više prestižnih nagrada, a 2011 NUNS i ambasada SAD-a dodjelila je novinarima emisije „Insajdera“ nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu za rad na serijalu o „Kolubari „- „ Prevara veka“.

Brankica Stanković novinarka B92,  od decembra 2009 godine živi sa dvadesetčetverosatnim policijskim obezbjeđenjem.

„Insajder moja priča“ je knjiga koju svaki novinar koji želi da se bavi istraživačkim novinarstvom treba pročitati. To je prilika da stekne osnovno znanje o tome šta je zapravo istraživačko novinarstvo. Ali i da shvati kako treba raditi i koje su moguće posljedice istraživačkog rada.


„Stremi visoko, kopaj duboko“                        


Dnevno novinarstvo je prenošenje informacija, a istraživačko novinarstvo zahtjeva kopanje ispod površine. Brankica Stanković smatra da istraživački novinar ne može da bude svako. Za to su potrebne osobine: upornost, radoznalost, strpljenje posvećenost, odgovornost, stalno učenje, timski rad, sposobnost duge koncentracije, smisao za rad s ljudima, sposobnost analize i zaključivanje. Pisanjem  knjige Brankica želi da poruči da se uspijeh ne postiže preko noći. Otkrivanje istine treba da bude jedini motiv novinara. Ljubav prema poslu i pošteni rad garantuje uspijeh.

Knjiga Brankice Stanković je prožeta ljubavlju za poslom i težnjom da se istina saopšti javnosti. Ona je najbolji primjer novinara koji iskreno, čestito bez straha od bilo koga obavlja svoj posao. Primjer je novinarima i smjernica kojim putem trebaju ići i kako da obavljaju dosljedno svoj posao.

 

 

I kako Brankica kaže:  „Kap ne buši kamen snagom nego čestim kapanjem“. Svaki novinar mora da polako stremi ka svom cilju. Istraživačko novinarstvo najviše vrijedi kada otkriva ono što je svima poznato, dakle ono o čemu svi šute. Brankica Stanković je otkrila upravo ono o čemu svi šute.

 

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan