14. juli 2020, utorak, 19:03
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kolumna
Konformizam – dobra ili loša strana društva
Prilagođavanje ili konformizam je jedna od glavnih odlika našeg društva. Odobravati i „mahati glavom“ na sve dobro i loše što se dešava u našoj okolini postaje nam navika.
Piše: Alisa Hajdarpašić / Datum: 2. april 2015. 0:28

Autoritet ili strah?

Autoritet koji smo imali u porodici, školi, pritisak društva čija smo pravila morali poštovati da bi bili voljeni i prihvaćeni doveli su nas do toga da sve prihvatimo bez kritike, pognute glave! Zašto biti onaj koji će se izdvajati razmišljanjem, izgledom, ponašanjem, zašto biti drukčiji?

 

„Danas niko nema svoje pameti. Danas je malo sopstvene pameti.” Nekad je napisao Dostojevski, a da nije slutio koliko će imati odjeka danas. Razmišljamo kao ostali, tako se i ponašamo, slušamo istu muziku, gledamo iste TV-programe, oblačimo se isto. Pogotovo u vremenu kada bismo trebali najviše da se izdvajamo i kritikujemo. U vremenu ludila, „Farmi“, „Parova“, koje nam serviraju svakodnevno na televiziji koji je oličje necivilizovanosti, nekulture i svega onog što ne bismo smjeli biti. Doba  „ ženskih atributa“ i „ dubokog džepa“ u kome je mjerilo čovjeka fizički izgled i novčano stanje zamijenilo karakter, moral, pamet. Tako moćan sistem vrijednosti koje su poprimile velike mase ljudi,  koji sve to konzumiraju bez pobune, pretvarajući se u monstrume! Tako smo izgubili sebe oslanjajući se na druge, izgubili smo vjeru u sebe vjerujući drugima i pokoravajući im se.


Da li treba da budemo od onih koji će pognute glave prihvatiti sve bez kritike? Ili od onih koji se tvrdoglavo drže svoje sujete – zbog sebičnosti, bolesne želje da se izdvoje, da budu uočeni  pamtljivi, utjecajni? Budimo drukčiji, ljudi sa integritetom, a sve pod uslovom da nismo mrzovoljni.  
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan