1. mart 2021, ponedjeljak, 1:26
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Aktuelno
Okrugli sto - Radio i društvene mreže
Ubrzanim tehnološkim napretkom radio je kao najstariji elektronski medij i najstarija društvena mreža nekoliko puta prolazio kroz krize identiteta. U sklopu obilježavanja 70. godišnjice javnog radijskog emitovanja u Bosni i Hercegovini, BH radio 1 organizovao je diskusiju o budućoj ulozi i pozicioniranju ovog medija u eri savremenih društvenih mreža. Razgovaralo se o aktuelnim trendovima u radijskoj industriji u BiH kao i svijetu.
Piše: Ibrahim Bandić / Datum: 16. april 2015. 14:39

 

Diskusiji u prostorijama BHRT-a prisustvovali su uposlenici radija, studenti i profesori Odsjeka za komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te  katedre za novinarstvo Filozofskog fakulteta Pale. 

U prologu, direktor BH radija 1, Milan Trivić naglasio je demokratske potencijale društvenih mreža u informisanju građana. Budućnost radija je u integraciji sa drugim elektronskim i digitalnim medijima. Tradicionalna organizacija rada na radiju, nepovoljna starosna struktura zaposlenih i nedostatak mlađih kadrova ne ostavljaju puno prostora za kvalitetniju konvergenciju unutar matične kuće, BHRT-a.


Lejla Turčilo, profesorica u Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, istakla je prednosti kombinovanja interneta i radija od kojeg se danas očekuje da bude aktuelan, kreativan, ponudi nove ideje i formate za prezentaciju informacija. Radio je medij društvene zajednice a uz malu pomoć interneta može privući i zadržati publiku, ostvariti kontakt sa dijasporom te pružiti sadržaje na zahtjev, omogućiti emitovanje uživo kroz smartphone platforme.


Vuk Vučetić, asistent na katedri za novinarstvo u Filozofskom fakultetu Pale,  govorio je o motivima studenata za upis na studij novinarstva. Istakako je da rad sa studentima zahtjeva vrijeme, posvećenost i dobru pripremu. Studenti tokom nastave simuliraju rad u redakcijama, dok se praktičan rad nastoji obezbjediti potpisivanjem ugovora sa lokalnim medijima. Studentima je potrebno osigurati više radionica na gdje bi se analizirao rad medija. Prezasićenost senzacijama na društvenim mrežama uskoro će vratiti publiku na klasične medije.


Amna Popovac, članica upravnog odbora Asocijacije privatnih elektronskih medija u BiH (PEM), smatra da su društvene mreže glavni alat za aktivizam i animiranje publike. Medijsku pismenost tj. mogućnost pravilne interpretacije informacije smatra prioritetom jer publika danas nije u stanju prepoznati dezinformacije. Istaknuta je potreba kvalitetnije analize stanja u radijskoj industriji jer oglašivači zahtjevaju detaljniju analizu slušanosti radija i njegove ciljane publike. Veliki broj lokalnih radio stanica sličnog formata i sadržaja indirektno snižava cijene oglašavanja, pa je ugroženo neometano poslovanje komercijalnih stanica.


Jasna Nikšić Božić, uredica informativnog programa BH radija 1, osvrnula se na odgovornost koju tradicionalni elektronski mediji imaju prema publici. Pojava dezinformacija na društvenim mrežama otežava posao novinarima, jer su tačnost i brzina najveća snaga radija. Radio Bosne i Hercegovine – BH radio 1 nedavno je otvorio zvanični facebook profil na kojem promoviše najbolje emisije iz vlastitog programa.


Adnan Ljubović, urednik sportskog programa na BH radiju 1, rekao je da društvene mreže možemo posmatrati kao polaznu tačku za daljnje prikupljanje informacija. Prije objave, potrebno je provjeriti informacije. Zahvaljujući internetu, redakcija sportskog programa ponudila je pozitivne primjere interakcije sa publikom van BiH.


Emir Aletić, član uredništva Radio Sarajeva (radiosarajevo.ba), smatra da društvene mreže nisu prijetnja, već preduvjet opstanka radija. Integrisanjem portala i profila na društvenim mrežama, ostvaruju se mnogobrojne  prednosti.


Seid Masnica, urednik na BHT 1 i profesor u Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, istakao je značaj i ulogu javnih servisa.  Ukoliko javne servise ne prate finansijska i kadrovska ulaganja, upitna je njihova osnovna funkcija.

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2021
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan