14. juli 2020, utorak, 18:11
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kolumna
Zapadnjački utjecaj na žene muslimanke
U Islamu žene zauzimju posebno mjesto, u svetoj knjizi Kur'anu, dva odlomka nose naziv po ženama, to su sura An-Nisa i Merjem.
Piše: Halima Ridžal / Datum: 1. april 2015. 23:38


Žena muslimanka, ima isti položaj u društvu kao i muškarac, u suri El-Ahzab u 35-om ajetu se kaže:


„ Zbilja, muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i skrušenim muškarcima i skrušenim ženama, i djeliteljima zekata i djeliteljicama zekata, i postačima i postačicama, i muškarcima koji čuvaju stidna mjesta svoja, i ženama koje čuvaju stidna mjesta svoja, i muškarcima koji mnogo spominju Allaha i ženama koje mnogo spominju Allaha, Allah je njima pripremio oprost i nagradu golemu. „

 ( El- Ahzab, 35 ajet )


Ovaj ajet govori o ravnopravnosti muškaraca i žena. Žena muslimanka ima pravo na profesiju, na obrazovanje i svoje zvanje, ali joj na prvom mjestu mora biti porodica. Muslimanke su u velikoj prednosti za razliku od žena koje to nisu, recimo, žene sa Zapada se još uvijek bore za svoja prava. Nažalost Zapad ženu tretira kao potrošnu robu, kao igračku koja služi za igranje, na žene se gleda kao na nešto jeftino i one nisu ravnopravne sa muškarcima. U Islamu žene moraju da se poštuju, jer  samo one  mogu da rađaju djecu i da ih donesu na ovaj svijet, samo žena ima privilegiju da bude majka! Zapad ženama predstavlja djecu kao teret, smatra da žena koja ima dijete ne može napredovati u društvu, karijeri i poslu i kao izlaz iz takve situacije nude im abortus. Islam naređuje da žene nose hidžab, hidžabom one štite sebe, svoju čast i svoje dostojanstvo, Zapadu su žene sa hidžabom strane, oni se plaše žena koje nose hidžab, smatraju da su nesretne, da nemaju svoju slobodu, svoj stav i svoje mišljenje. Na Zapadu je poželjna prostitucija, poželjno je da žene i mlade djevojke koriste opojna sredstva, da se oblače izazovno i vulgarno, oni smatraju to slobodom, demokratskim društvom.

 

Najtužnije od svega je što mediji ovakvu demokratiju, predstavljaju kao nešto lijepo i dobro, tako mlade djevojke ulaze u začarani krug te takve demokratije , pokušavajući da se ukope u sve to, ugledajući se na neke pjevačice, glumice i žena sa estrade. Tako je zapadnjačka demokratija, kultura ili najbolje rečeno nekulutura, počela djelovati i na djevojke u našoj okolini. 


 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan