14. juli 2020, utorak, 19:19
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kultura
Kasarna Jajce, nacionalni spomenik, odnosno nacionalna ruševina grada Sarajeva
Prošlo je 100 godina od izgradnje ove veličanstvene građevine, ali čini se da su ratovi i vrijeme učinili svoje. Da li će nadležne institucije dopustiti propadanje ovog nacionalnog, historijskog i kulturnog blaga?
Piše: Amina Gugić / Datum: 5. april 2015. 15:49

Kasarna Jajce, odnosno „Kasarna Safet Hadžić“, sagrađena je 1914. godine u Sarajevu  za potrebe austrougarske vojske. Prvobitni naziv ova kasarna nosila je po princu Eugenu Savojskom, koji je osvojio i spalio Sarajevo 1697. godine. Prije 5 godina proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Prošlo je 100 godina od izgradnje ove veličanstvene građevine, ali čini se da su ratovi i vrijeme učinili svoje. Da li će nadležne institucije dopustiti propadanje  ovog nacionalnog, historijskog i kulturnog blaga?

 

 

 

HISTORIA EST MAGISTRA VITAE

(Historija je učiteljica života)

 

Kasarna ima simetričnu osnovu oblika slova E jer se smatra da je napravljena u čast Eugena Savojskog. Južno krilo ujedno je najveće i postavljeno u smjeru istok-zapad. Ostala krila su manja i nadovezuju se na njega prema sjeverenoj strani. Oblikovnoj južnoj fasadi je posvećeno najviše pažnje, s obzirom na to da je glavna fasada. Na ovoj fasadi stoje četiri kule, dvije velike i dvije manje centralne kule. Površina kompleksa iznosi 8812  m².

 

Ova nevjerovatna građevina, koja se nalazi na Vratniku između Žute i Bijele tabije,  proglašena je  kasarnom Jajce (u narodu) jer se vojna bolnica iz Jajca preselila u ovu kasarnu. Kasarna Jajce nije samo još jedna ruševina iz ratnog perioda, nego dio naše historije, dom za brojne vojske koje su prošle kroz nju, od Austro-Ugarske, Jugoslovenske narodne armije pa sve do Armije Republike BiH i Oružanih snaga BiH. Kasarna Jajce  umjesto da bude učiteljica, da kroz nju prolaze djeca učeći svoju prošlost, da je turisti sa divljenjem gledaju, shvate sve ono što ovaj grad čini posebnim, mi dopuštamo da 100 godina njenog postojanja, bude i njezin kraj, a ne ono što treba biti,  njena vrijednost.
Trenutno stanje kasarne

 

Kasarna je danas u jako lošem stanju, veći dio krova je urušen, te ogromne grede prijete u  unutrašnjosti. Zidovi su ogoljeni, a smrad koji dolazi od smeća i truleži odvraća i one najhrabrije koji  pokušaju prići ovoj građevini. Objekat je također isključen sa elektro i vodovodne mreže. Jedini vjerni posjetitelji ove kasarne su  brojni psi lutalice, koji su u njoj pronašli skrovište. Procenjena šteta objekta iznosi od  80 do 85 %. Ulazak u kasarnu strogo je zabranjen bez pratnje službene osobe iz Oružanih snaga BiH. Za obnovu kasarne potrebno je  nekoliko desetina miliona eura.

 

 

 

U čijoj je nadležnosti  kasarna ?

 

Po sadašnjem zakonu koji je uvjetovan Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donosi odluke o proglašenju dobara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Kada se dobro proglasi nacionalnim spomenikom, odgovornost prelazi na entitetske vlade, u ovom slučaju Vlada Federacije. Međutim,  Vlada Federacije je demantovala nadležnost  za ovu kasarnu i ogradila se činjenicom da nema dovoljno novčanih sredstava za održavanje.

 

Jajce kasarna se vodi pod neperspektivnom vojnom imovinom i kao takva se treba knjižiti kao državna imovina koja će se prepustiti lokalnoj vlasti tj. nadležnoj općini na dalje upravljanje. „Općina Stari Grad traži kontinuirano preuzimanje vlasništva nad ovom kasarnom, a novčanih sredstava će trebati sve više i više ako i dalje nastavi sa rapidnim propadanjem“ – rekao nam je Alija Ibrović iz Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad. 

 

 

Turistički potencijal

 

Objekat, kao i sam kompleks, interesantan je turistima, ne samo zbog svojih oblikovnih vrijednosti, već zbog lokacije na kojoj je izrađena, te same historije. Ova tri elementa samo su se kod ovog objekta spojila u savršenu i iznimno interesantnu cjelinu. Jajce kasarna se nadvija nad gradom mameći poglede onih radoznalih turista, njena arhitektura i ljepota i dalje su vidljive, ali nažalost svakim danom u sve manjoj mjeri.

 

"Njena rekonstrukcija bi i te kako pridonijela razvju turizma , a turizam je integrirani proizvod.", kaže naš sagovornik iz Općine Stari Grad.

 

Turizam je iznimno značajan, kako za grad Sarajevo, tako i za Bosnu i Hercegovinu. Ove godine  je zabilježen veći porast posjetilaca u našu domovinu, naručito u mjesecu junu, kada je grad Sarajevo posjetilo  31.964 turista.  Turiste u našem gradu zanima historija, arhitektura  te kultura. Svako  osvajanje u prošlosti  , svaka kultura i religija koja postoji u ovom gradu ostavila je trag na svim ovim aspektima. Jajce kasarna, stoji na isto mjestu već  stotinu godina, već nekoliko godina od agresije na BiH  teško oštećena ,čekajući  da neko prepozna ono što ona zaista i jeste, neiskorišteni turistički potencijal, kao i veliko historijsko blago.

 

 

Investitori zainteresovani

           

 

"Novac ovdje nije upitan. Novac kao i voda uvijek pronađe put; tako što voda teče strmo, a novac u ovom slučaju, podiže predmetni objekat, a on od crne mrlje ili mnogih nedaća opštine Stari Grad postaje jedan biser u nisci "Starogradskih bisera". Investitora s idejnim projektima i novčanim ponudama  ne manjka. Manjka dobre volje i kod Međunarodne zajednice, koja sporo ili nikako ne implementira Dejton-ski sporazum.", Kaže Alija Ibrović.

 

Potencijalnih investitora ima , ali nema volje i želje za rekontrukcijom ovog historijskog blaga.  Da novca ima dokazuje i rekonstrukcija hotela Zagreb u Sarajevu. Zašto je jedan nacionalni spomenik bitniji od drugoga?  Na ovo pitanje nadležne vlasti nemaju odgovor.

 

Koliko vremena  će još  Jajce kasarna moći čekati, da se nadležni smiliju, to niko ne zna. Iz dana u dan šteta postaje sve veća, dok je nada da će pitanje ove kasarne biti  riješeno   mala, ali  još uvijek postoji.

 

"Postoji veliki broj interesanata, ali u daljnjem protoku vremena i ničije brige teško je predvidjeti njen izhod u smislu valorizacije kao kulturno-historijskog naslijeđa, a samim tim i materijalne vrijednosti." Kaže nas sagovornik iz Općine Stari Grad

 

Ostaje samo nada da će nadležne institucije shvatiti historijsku vrijednost ove građevine te da će uraditi nešto u vezi s tim.

 

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan