14. juli 2020, utorak, 17:21
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kultura
Svjedoci vremena
Sarajevo je najprepoznatljivija turistička destinacija u Bosni i Hercegovini. Turiste u Sarajevo, osim atraktivnog prirodnog ambijenta, privlači i jedinstvena mješavina kultura, tradicija i običaja.
Piše: Ibrahim Bandić / Datum: 4. april 2015. 17:57

Još od mlađeg kamenog doba, četri hiljade godina unazad, područije današnjeg Sarajeva sklapa unikatan kulturni mozaik koji sarajevski muzeji marljivo čuvaju i nude mnogobrojnim posjetiteljima.


Najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini je Zemaljski muzej u Sarajevu. Osim što čuva vrijedne kolekcije, Zemaljski muzej je dugo vremena bio prepoznatljiv i kao jedina namjenski izgrađena i projektovana zgrada muzeja u jugoistočnoj Evropi. Na inicijativu Austro-Ugarske monarhije, arhitekt Karl Paržik je u središte muzejskog kompleksa smjestio botaničku baštu okruženu sa četiri paviljona. Eksponati u muzeju su razvrstani po odjeljenjima (arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih nauka) zajedno sa nekoliko različitih zbirki (folklornom, numizmatičkom, prirodnoslovnom, prahistorijskom i antičkom). Najznačajniji muzejski eksponat je poznata sarajevska Hagada – knjiga jevreja Sefarda. Iako je Zemaljski muzej trenutno zatvoren za posjetitelje, od 1888. godine vrijedno prikuplja, čuva i predstavlja eksponate koji čine okosnicu kulturnog identiteta BiH.


Historijski Muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1945. godine. Ovaj Muzej je nekoliko puta mijenjao ime ali ne i svoju osnovnu djelatnost, istraživanje i prikupljanje muzejskih materijala koji se odnose na sve periode historije Bosne i Hercegovine. Historijski muzej BiH je 1963. godine smješten u namjenski izgrađenu prepoznatljivu muzejsku zgradu na Marijinom Dvoru, nadomak Zemaljskog muzeja. Istraživačkim i prikupljačkim radom, stvoren je fond od oko 400.000 muzejskih predmeta, dokumenata, fotografija, umjetničkih djela od različite vrijednosti za historiju Bosne i Hercegovine, od kojih su veliki broj rariteti. Muzej je podsticao razvoj muzeologije kao naučne discipline u BiH. Muzej i danas, usprkos veoma teškim materijalnim uslovima, ponosno prezentira dvije stalne tematske izložbe: “Bosna i Hercegovina kroz stoljeća“ te izložbu posvećenu životu u “Opkoljenom Sarajevu“ 1992-1995.


Muzej Sarajeva je organizovan kao javna kantonalna institucija koju čine centralna zgrada sa depoima te pet depandansa: Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja BiH, Brusa bezistan i Muzej Sarajevo 1878-1914.


Brusa bezistan je 1551. godine izgradio Rustem-paša, Veliki vezir  Sulejmana Veličanstvenog. Objekat je prvobitno služio kao svojevrsni „shoping centar“ u kojem je sam osnivač prodavao svilu proizvodenu u Bursi. Ni Brusa bezistan nije bio pošteđen od ratnog razaranja. Kao i većina sarajevskih muzeja objekt je nakon rata po završetku obimnih sanacionih radova vraćen u funkciju. Danas je to mjesto na kojem je smještena stalna postavka Muzeja Sarajeva,  podijeljena je na tri osnovna dijela: prahistoriju, antiku (nastariji motiv ljiljana u BiH) i srednji vijek. Na galeriji bezistana su eksponati iz osmanskog perioda, najskuplja oprema osmanskog ratnika  kao i eksponati iz vremena austrougarske uprave u Sarajevu.


Muzej Sarajevo 1878-1918 tematski je posvećen Sarajevu i BiH tokom vladavine Austro-Ugarske. Izložba počinje prikazivanjem događaja koji su prethodili dobijanju mandata Austro-Ugarske Monarhije za okupaciju Bosne i Hercegovine a završava sa Prvim svjetskim ratom i učešćem 1. bosanske regimente u njemu. Zgrada muzeja smještena je u neposrednoj blizini mjesta na kojem je izvršen atentat na prijestolonasljednika F. Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.


Svrzina kuća predstavlja kulturu stanovanja gradske muslimanske porodice s kraja XVIII i kroz XIX stoljeće. Svrzina kuća predstavlja tipični primjer arhitekture tog vremena, podijeljena na selamluk – javni dio i haremluk – porodični dio.


Despića kuća pokazuje kulturu stanovanja bogate, trgovačke, pravoslavne porodice Despić. Prve pozorišne predstave igrale su se u kući Despića tako da se ovaj objekat može smatrati pretečom savremenog pozorišta.


Muzej Jevreja BiH smješten je u najstarijoj sinagogi u BiH izgrađenoj 1581. godine. Muzej je posvećen dugogodišnjem prisustvu ovog naroda na tlu BiH te doprinosu koji su dali razvoju ove zemlje. Prema mišljenju velikog broja stručnjaka, ova sinagoga je bila najljepši izložbeni prostor na područiju cijele bivše Jugoslavije.


Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH je samostalna muzejska institucija od posebnog državnog značaja. Osnovan je 1961. godine a smješten je u staroj kući pod zaštitom države, koja je pripadala sarajevskoj porodici Despić. Prostor se prilagođavao potrebama Muzeja, a 1992. godine u prizemlju je dograđena galerija "Mak" - izložbeni prostor koji je omogućio bogatiji izlagački program i obavljanje muzejske djelatnosti.


Muzej Alija Izetbegović smješten je u starogradskom naselju Vratnik, tačnije u starim gradskim kulama Ploča i Širokac. Muzejska postavka otvorena je 2007. godine i posvećena je prvom Predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine, Aliji Izetbegoviću.


Stara pravoslavna crkva u Sarajevu posjeduje i vlastiti crkveni muzej. Po vrijednosti muzejskih eksponata, muzej je peti u svijetu.


Muzej Tunel spasa posvećen je jedinom mogućem izlazu iz opkoljenog Sarajeva, ratnom tunelu. Turistima koji danas posjećuju Muzej tunela spasa nezamislivo je da je nekoliko stotina hiljada ljudi u opkoljenom Sarajevu zavisilo od malog uskog prolaza ispod Aerodroma. Sačuvani dio tunela, danas služi kao muzej gdje se kroz mnogobrojne muzejske eksponate čuvaju uspomene na hrabrost i herojski otpor stanovnika Sarajeva. Tunel spasa odigrao je  jednu od ključnih uloga u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada, Sarajeva.


Olimpijski muzej – Stalna izložba Olimpijskog muzeja čuva uspomenu na pripreme, organizaciju i realizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Muzej još uvijek čeka obnovu vlastite zgrade koja je zapaljena i uništena u tokom opsade Sarajeva.


Muzej savremene umjetnosti – poznat je i kao Ars Aevi sa kolekcijom koja obuhvata oko 130 radova renomiranih svjetskih umjetnika. U planu je izgradnja moderne mezejske zgrade koju je dizajnirao italijanski arhitekta Renzo Piano.

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan