19. februar 2020, srijeda, 16:53
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Nauči nešto novo
Najavna vijest i najava događaja
Najavnu vijest novinari pišu obično dan, sedmicu, pa nekad i mjesec dana ranije kada se radi o nekim doista značajnim događajima, a ono što je važno kod ove vijesti, jeste da informišete više o detaljima događaja: kad će biti održan, koliko će trajati, gdje će biti održan i ko su učesnici, moderatori, žirij itd.
Piše: Adin Šabić / Datum: 16. juli 2017. 19:13

Neki mediji koncert Dine Merlina smatraju izuzetno bitnim, dok je drugim važan dolazak predstavnika Evropske unije, tako da će svaki od njih praviti najavne vijesti za događaje koji su u domenu onoga o čemu oni pišu.

 

Uzet ćemo jedan primjer, kako bi bilo shvatljivije na koji način se može uraditi najavna vijesti. Ovo je materijal od kojeg ćemo napraviti najavnu vijesti: http://www.predsjednistvobih.ba/Najave/default.aspx?id=76295&langTag=bs-BA. Obično najavne vijesti za sjednice Predsjedništva BiH, Vlade FBiH, Parlamenta BiH, pišu novinarske agencije, međutim, pošto se vode diskusije o bitnim pitanjima i drugi mediji prate ove sjednice.


"SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BIH BIĆE ODRŽANA SUTRA U SARAJEVU


Sjednica Predsjedništva BiH biće održana sutra u Sarajevu, a na dnevnom redu, između ostalog, nalazi se Prijedlog odluke o uništavanju municije  i minsko-eksplozivnh sredstava OS BiH i Prijedlog odluke o prihvatanju sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade  Azerbejdžana o saradnji u području mladih i sporta, saopštilo je Predsjedništvo BiH. 


Članovi Predsjedništva BiH razgovarat će o Prijedlogu odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Luxembourga o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka i Prijedlogu odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu provođenja I faze funkcioniranja i održavanja (Modernizacija regionalne ceste R-435, Nevesinje - Berkovići) između ministra za vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Nizozemske i ministra finansija i trezora BiH. 


Sjednica će biti održana u zgradi Predsjedništva BiH s početkom u 12.00 sati. Početak sjednice bit će otvoren za snimatelje i fotoreporter".


Važno da zapamtite: ako već pišete najavnu vijest trebate u lid staviti da će se nešto desiti "sutra", "u četvrtak", "tokom jula" itd. Što znači da morate u lidu precizirati vrijeme, međutim, ne samo u lidu, nego i u naslovu to morate uraditi, jer ako niste, neko će pomisliti da je to trenutna vijest. Uvijek će određeni događaj "biti održan", a ne: "održat će se". Kada imate malo podataka za lid, možete vrijeme i mjesto događaja ubaciti u lid, kada imate više materijala obično te podatke stavljate ispod. Kada pravite najavnu vijesti za sjednice trebate pronaći koje su to najbitnije teme o kojima će biti govora na sjednici. Ako radite u novinarskoj agenciji, morate praviti razliku između najave događaja i najavne vijesti, jer to nisu dvije iste stvari. Evo kako bi izgledala najava događaja za najavnu vijest koju sam uradio: "12.00 sati - Sjednica Predsjedništva BiH, zgrada Predsjedništva BiH, SARAJEVO".


Imate jedan primjer saopćenja ispod za najavnu vijest, pa pokušajte sami da uradite najavu događaja i najavnu vijest. 

 


"Pogranični susret načelnika ZŠ OS BiH i načelnika GŠ Vojske Srbije, kasarna „Vojvoda Stepa Stepanović“, Bijeljina, 13.07.2017. godine


Planom bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije za 2017. godinu, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč će 13.07.2017. godine, od 09,00 do 11,30 sati u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini primiti u posjetu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubišu Dikovića.


Protokol aktivnosti održavanja pograničnog susreta načelnika Zajedničkog štaba OS BiH i načelnika Generalštaba Vojske Srbije kojima mogu prisustvovati mediji:


09,15 - 09,20 sati - prijem delegacije Vojske Srbije,

09,40 - 09,45 sati - informativni brifing (5 minuta uzimanje kadrova s početka sastanka),

10,40 - 10,50 sati - IZJAVA ZA MEDIJE,

10,50 - 11,30 sati - metodsko-pokazna vježba 5. pješadijske brigade.


Molimo kamermane, fotografe i novinare, koji žele pratiti aktivnost svečanog prijema i uzimanja kadrova s početka informativnog brifinga, da u kasarnu „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini dođu najkasnije do 09,00 sati, a oni koji žele pratiti izjave za medije najkasnije do 10,30 sati.

Pozivamo Vas da pisustvujete ovom događaju u cilju prezentovanja široj javnosti." (Ministarstvo odbrane BiH, 2017). 


Ovo je malo starija informacija, zamislite da se radi o događaju koji se treba desiti sutra, te na osnovu toga napišite najavnu vijesti i najavu događaja. Ako se ne budete snašli možete se javiti na našu oficijalnu stranicu na fejsbuku i mi vam možemo pomoći oko više detalja.    

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan