15. april 2021, četvrtak, 4:20
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Nauči nešto novo
Učenje kao svakodnevnica
Često podcjenjujemo moć znanja.
Piše: Nemanja Pavlović / Datum: 15. juli 2017. 21:14
Naučili smo ga gledati samo kao obavezu još od najranijih dana u školi kada smo morali učiti da bismo ostvarili neko znanje. Tada su to često bile stvari koje nas nisu toliko interesovale, ali smo im svejedno morali posvećivati pažnju. Tako mnogi ljudi nakon završetka školovanja razmišljaju kako je vrijeme učenja i prikupljanja znanja prošlo i da su sve što im je potrebno ugrabili u tih nekoliko ciklusa školovanja. Napravimo malu pauzu i osvrnimo se na sebe i trenutak.

Sve što radimo, bukvalno sve, je nastalo procesom učenja još i prije nego što smo uopšte znali šta je škola. Učili smo pričati, hodati, igrati se, razlikovati hranu, oblačiti se, baviti se sportom i da ne nabrajam više. Sve što znamo, sve što radimo, sve je to nastalo učenjem. Kada mnoge ljude koji su završili školovanje pitate da li uče, nasmijaće se i reći da nemaju šta i zbog čega više učiti, iako to svejedno nesvjesno rade. Njihova je definicija učenja strogo ograničena i vezana za pojam škole.

Kad shvatite da je znanje ostvareno u školi i kompletnom edukacijskom sistemu kojem smo skoro po obavezi izloženi, samo kap u okeanu znanja kojeg možete ostvariti, počinjete razmišljati malo drugačije. Svaka nova korisna informacija vas unapređuje i mijenja, čineći vas boljom osobom. Siguran sam da možete navesti sasvim pristojan broj primjera gdje vam je nešto što ste naučili mukom ili sasvim slučajno, u određenim trenucima života odlično došlo, iako to ranije niste imali u planu. Učimo htjeli mi to ili ne, ali imamo i sposobnost da našu svjesnu pažnju preusmjerimo skupljanju novih informacija.

Danas možemo biti zahvalni na svim načinima učenja koji su nam dostupni preko interneta i iako ih mnogi smatraju lošim, nedovoljnim ili mršavim, uz pravi pristup, odlučnost i logičko razmišljanje i od tih podataka se može učiniti mnogo.

Učenje ne podrazumijeva samo čitanje kako smo takođe navikli u školi. Dosta toga, ako ne i više se može usvojiti gledanjem, slušanjem, ličnim iskustvom. Kada nešto doživite, tada možete reći i da pouzdano posjedujete to znanje. Ono ne vrijedi mnogo ako se samo čuva i ne koristi. Ako ste uspjeli smanjiti tjelesnu težinu, napisati pjesmu, naučili programiranje, ako ste sami sebi dokazali da možete i da znate, nikakav vam više dokaz ne treba.

Dobra stvar kod znanja je da ga nikada ne možete u potpunosti skupiti i zbog toga se ne trebate sramiti ako nešto ne znate. Cilj je napredovati, učiti na dnevnoj bazi i tako razvijati ličnost. Sve što vam treba je neki koristan izvor informacija ili volja da se sami oprobate u nekoj stvari, to jest da steknete novo iskustvo.

Učenje je obaveza ako želite postati bolja osoba. Na svu sreću, nikada ne možete apsolutno prestati učiti, ali lošim navikama i u pogrešnom društvu taj proces možete znatno usporiti. Ne dozvolite da se to desi. Odlučite biti bolja osoba i onda se suočite s novim izazovom - da znanje koje imate naučite koristiti na najbolji mogući način.

Pratite nas na facebooku
Najnovije iz rubrike Nauči nešto novo
 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2021
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan