19. februar 2020, srijeda, 19:08
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Nauči nešto novo
Izjave za medije - šta novinar treba činiti
Kada ste novi u redakciji sve vam izgleda teško i puno pravila, pa samim tim i uzimanje izjave, gdje baš i nemate puno posla ako radite kao novinar, jer većinom urednici odrede koja pitanja trebate postaviti prilikom uzimanja izjave, mada doći ćete u situaciju kada ćete sami nešto trebati uraditi, pa nije na odmet da znate.
Piše: Adin Šabić / Datum: 14. juli 2017. 7:11

Postoji više načina na koji možete uzeti izjavu. Općeprihvaćeni su da odete na mjesto događaja ili da se koristite telefonom ili eventualno da vam neko pošalje napismeno. Ako vam je mjesto određenog događaja blizu, logično je da ćete iskoristiti priliku i otići prikupiti informacije. Ako se nešto desilo u Bihaću, a vi nemate dovoljno ljudi u redakciji ili imate, ali su svi na zadatku, poslužit ćete se telefonom. 


Ima li razlike kod između uzimanja izjava telefonom i odlaska na mjesto događaja? Svakako se morate dobro pripremiti. Šta to znači pripremiti se? Ako već idete na određeni zadatak, a oni mogu biti različiti zavisno od događaja, onda budite spremi da taj zadatak uradite kako treba, a to podrazumijeva da donesete potrebne informacije, da ne izostavite one bitne, te da napravite vijest od tog materijala koji imate. Uvijek trebate smisliti neko pitanje koje bi moglo biti zanimljivo, aktuelno, te u vezi s osobom koju pitate ili funkcijom koju on/ona obnaša. Logično je da nećete pitati ministra za ljudska prava i resurse o sigurnosnim aspektima unutar države, iako on možda nešto u tom domenu zna, postoji neko ko je na poziciji ministra sigurnosti i koji zna više.


Ako ste odlučili da uzimete izjavu putem telefona važno je da znate koje ljude trebate kontaktirati. Na primjer: "U nekom poznatom restoranu u Sarajevu čula se pucnjava nešto prije ponoći". Koga ćete zvati? One koji rade na takvim slučajevima, a to je u ovoj situaciju Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Tražit ćete da razgovarate s nekim iz odjeljenja za odnose s javnošću, a to je u ovom slučaju Irfan Nefić. Prije poziva možete provjeriti da li je na njihovoj oficijalnoj stranici bilo šta objavljeno o tom događaju. Ako nije, pozvat ćete za više informacija. Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti u ovom slučaju jeste, da li ima povrijeđenih, zatim pitate za uzrok ovog nemilog čina, kolika je šteta nanesena lokalu, te da li je u taj lokal sigurno dolaziti u narednom periodu. Možete još smisliti niz pitanja, ali ovo su manje-više ona najbitnija. Kada budete pisali tu izjavu obavezno ćete navesti izvor, a to može ovako izgledati: "Dvije osobe su blaže povrijeđene u sinoćnjoj pucnjavi koja se desila na Ilidži, kada je nepoznata osoba iz sada još nepoznatih razloga pucala u lokalu X, kazali su za X organizaciju iz MUP-a KS". Naravno izjava će biti nešto duža, tako da ćete dodatno razraditi lid. 


Prednost uzimanja izjave kada ste na mjestu događaja leži u tome što prvenstveno učite kako treba raditi. Šta to znači? Kada odete na zadatak, možete ostaviti diktafon, telefon ili šta već koristite na sto da snima i otići piti kahvu. (To rade novinari kojima je njihov posao teret). Međutim, onda ćete doći u redakciju i narednih sat vremena ćete preslušavati materijal kako biste našli ono što vam treba (to svakako ne želite). Pametnije u ovom slučaju bi bilo ostaviti diktafon da snima, a ponijeti sa sobom rokovnik i pisati one najbitnije dijelove ili ih samo naznačiti, pa kasnije kad dođete u redakciju odmah ćete znati šta tu vijest čini i šta vam treba s diktafona. Važno je ići na zadatke jer upoznajete druge novinare, saznajte dodatne informacije, jer nekada oni pitaju nešto što vi niste namjeravali, pa vam to super dođe. Kada pokažete da ste kolegijalni i drugi će se tako ponašati prema vama. Mada, nemojte dopustiti da vam "uvale" pet mikrofona i još koji diktafon, pa da oni idu na kaficu, a vi da se mučite. 


Tema koja se konstantno aktualizira u BiH jeste ulazak ove države u Evropsku uniju. Tu ima mnogo čega da se piše, pogotovo kada je bio problem oko usvajanja mehanizma koordinacije, kojeg većina novinara nije razumjela šta uopće znači, što ih ne krivim, jer ni neki političari nisu znali. Imali ste često priliku svjedočiti izjavama Zvizdića, Cvijanović, Novalića,  Izetbegovića, Dodika itd. Tako da ako je neko zainteresovan neka se malo vrati u taj period moći će vidjeti dosta izjava ovih ličnosti. No, ne morate ići baš tako daleko, možete se poslužiti izjavama koje su trenutno aktuelne u medijima. 


Mogli ste shvatiti da uzimanje izjave nije tako težak posao, koliko je teško kasnije iz tog cjelokupnog materijala napraviti dobru vijest. Sam proces uzimanja izjave podrazumijeva fizički posao, dok je oblikovanje vijesti više mentalni posao. Još jedan savjet za kraj: kada zovete nekoga putem telefona, nemojte zaboraviti prvo da predstavite sebe i medijsku organizaciju iz koje dolazite (kultura), a zatim i da priupitate s kim pričate i funkciju te osobe, jer će vam to trebati prilikom pisanja teksta. Kada uzimate izjave na mjestu događaja, a imate nepoznate osobe ili osobe sa komplikovanim imenima, pitajte nekoga da vam kaže ko su oni i koja je njihova funkcija. Pretežno u takvim situacijama imaju papirići na kojima je ispisano više o tim osobama. Ako nemate rokovnik nabavite ga što prije, jer on nikad neće izdati, baterija u telefona može, diktafon se umije pokvariti, ali ono što ste spustili na papir ostaje tu gdje jeste. Na televiziji će svakako to biti snimljeno tako da je njima malo lakše, mada i oni kasnije moraju raditi na vijesti i njenoj prezentaciji. 


Nadam se da vam je ovaj tekst olakšao samo poimanje uzimanja izjava, te da ćete neke od ovih savjeta usvojiti. Ako nekoga interesuje nešto više, može ostaviti komentar ili se javiti na našoj stranici na fejsbuku u inboks https://www.facebook.com/marcfabiq/. U nekom od narednih tekstova pisat ću o najčešćim greškama prilikom pisanja vijesti, te pravilima koja bi se trebala ispoštovati.  

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan