19. februar 2020, srijeda, 16:55
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Nauči nešto novo
Vijest - osnovna novinarska forma
Većina mladih kada završe fakultete, a da prethodno nisu imali iskustva u praksi nađu se u problemu kako da napišu vijest sa svim onim karakteristikama koje mora posjedovati ova novinarska forma.
Piše: Adin Šabić / Datum: 13. juli 2017. 6:03

Novopečeni novinari kada otvore vrata redakcije susreću se s rečenicom "zaboravite sve što vam je rečeno u fakultetu, praksa je drugačija". Suprotstavljanje ovoj rečenici potrebno je još od prvog dana. Teorija je tu kako bismo znali šta trebamo raditi u praksi, jer da nema teorije ni oni što rade u praksi ne bi imali ideje šta i kako treba raditi.


Postoje oni koji tokom studija nisu usvojili osnove (odnosno koji su učili mehanički) i njima je znatno teže objasniti šta je vijest, kako se ona piše, te koje su osnovne odlike vijesti. Ovdje ne možemo generalizovati i reći da svi koji su završili fakultet novinarstva nemaju pojma šta je vijest (bilo bi smiješno to i pomisliti).


Prilikom čitanja knjiga pretežno dolazi do pitanja, pa kako da svarim ovu pravilnu piramidu, ili ne daj Bože ovu nepravilnu. Sve to postaje lahko kada trebate naučiti, jer tu su osnovna novinarska pitanja i njihov redoslijed, ali kada dobijete tri stranice saopštenja ili kada snimite određeni razgovor od  25 minuta ili više, postaje teško shvatiti šta je vijest iz svog tog materijala. 


Vijest je ono što je za stanovništvo određene države najbitnije, ono što se direktno tiče njih. Sad da li je to štetno ili dobro ovisi od samog događaja, ali važno je zapamtiti da vijest treba činiti suštinu događaja, odnosno predstaviti najbitnije dijelove tog događaja. Postoje hard (politika, kriminal, ekonomija) i soft vijesti (moda, ljepota, zdravlje). 


Često čujete da nije vijest kad pas ujede čovjeka, već da je vijest kada čovjek ujede psa. Upravo na ovoj rečenici mogu reći nešto više o elementima vijesti. Novost nije kada pas ujede čovjeka, to je opće poznato da se može desiti. Kome je važno da je nekoga ujeo pas, pa važno je onom koga je ujeo i njegovoj porodici, to nije važno nekom drugom. Vijest mora biti aktuelna, ono što se desilo jučer, u vremenu gdje se 24/7 pokrivaju događaji, postaje nevažno. Novinar mora provjeriti je li zaista čovjek ujeo psa, te mora pronaći način kako to da dokaže, jer svaka vijest mora odgovarati istini. Nadam se da ste iz ovog primjera mogli shvatiti da vijest mora sadržavati: novost, aktuelnost, važnost i zanimljivost, a da prije svega mora odgovarati istini koju svi prepoznajemo. 


Osnovna pitanja vijesti su: Ko?, Šta?, Kada? Gdje? Kako? Zašto? Možete dodati još pitanja: Ko je izvor? Pa šta? Da biste napisali vijest važno je naučiti ova pitanja. Međutim, postojat će događaji u kojima nećete moći dati odgovore na sva pitanja, tako da ćete u tim situacijama pisati malo drugačiji lid (odnosno glavu vijesti u kojoj se odgovara na najznačajnija pitanja). Ako pogledate vijesti Reutersa primijetit ćete da oni uvijek veliku važnost pridaju pitanju ŠTA se desilo, stoga ako krenete od toga dobit ćete jednu doista kvalitetnu vijest. Cilj je odgovoriti na što više novinarskih pitanja! 


"U sudaru autobusa i kamiona u gradu Linkangu u provinciji Junan na jugozapadu Kine poginulo je deset, a povrijeđeno 38 osoba, saopštile su danas lokalne vlasti". (Hayat portal, 3.3.2017.)


Ovako je napisao lid vijesti novinar navedenog portala. Nećemo reći da je nepravilno, jer se ovako nešto može napisati, ali ćemo ponuditi ispod kako bi ovaj lid mogao kompetentnije izgledati. 


"Deset osoba je poginulo, dok je 38 povrijeđeno prilikom sudara autobusa i kamiona u gradu Linkangu u provinciji Junan na jugozapadu Kine, saopštile su danas lokalne vlasti." Ovdje smo stavili naglasak na ono pitanje ŠTA se desilo, pa smo na samom početku lida čitaocima pružili ono što ih zanima, a zatim smo redali druge detalje. Ovdje  smo pratili logiku Reutersa.  


Vijest možete početi i na drugačiji način, ne mora to uvijek biti uobičajna metoda da se pišu svi odgovori na pitanja, nekada možete pribjeći najbitnijoj rečenici koju je neka poznata osoba kazala. 


"U Trstu imamo mnogo značajnih sastanaka i Berlinski proces je veoma važan za regionalnu saradnju, koja je važna za proces evropskih integracija, i Srbija je iskreno posvećena toj saradnji", kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić. (N1, 12.7.2017.) Na osnovu ove rečenice dalje se razrađuje vijest i povezuje se tekst u jednu cjelinu. Ovo se pretežno radi kod značajnih događaja.

 

Kada pište vijest vodite računa o tome da ona ima dobru pozadinu (background) i da je potkrijepite citatima ako je to moguće. Izbjegavajte gomilanje nepotrebnih riječi, vijest mora biti jasna i koncizna. Prvi pasus treba odgovoriti na što je više moguće pitanja. Naslov je jako važan detalj priče i trebalo bi ga izvuči iz lida, jer po pravilu bi trebalo da su gore najbitnije informacije. Postoji još niz pravila koja treba ispoštovati prilikom pisanja vijesti, ali o tome će biti više govora u narednim tekstovima. 


Navodim primjer aktuelne vijesti, gdje ću pokušati da ukažem kako bi se to moglo drugačije uraditi iz već stečenog iskustva, kao i završenog studija iz ove oblasti. 


"NASLOV: Đoković: Žao mi je, ali bol je bio prejak


Prvi put nakon više od osam godina, Novak Đoković predao je meč na Gren slem turniru. Povreda lakta bila je jača od Novaka.


Svi su mislili da se radi o povredi ramena koja je Novaka mučila i dan ranije, ali problem je lakat.


"Nije rame, lakat me muči već godinu i po dana", objasnio je Novak.


"Žao mi je što sam morao da završim Vimbldon na ovaj način. Probao sam da uradim sve što je do mene da se spremim - sa podnošljivim bolom sam igrao 30 minuta, ali na servisu i forhendu me je bolelo, lekovi nisu pomogli i nije bilo svrhe više da ostanem na terenu", dodao je Srbin.


Pokušao je Novak sa svojim timom da se pripremi za duel sa Berdihom tokom kratke pauze ali i pred sam meč.


"Proveo sam dva i po sata na stolu između zagrevanja i meča kako bih bio spreman, ali takva je priroda individualnog sporta, nema ko da te zameni", dodao je Novak.


"Razgovaraću sa specijalistima i pokušaću da nađem dugoročno rešenje, kratkoročno je odmor verovatno naredni korak. Intenzitet bola samo se povećavao kako je turnir odmicao, ali osećao sam ga od početka turnira. Radio sam sa fizioterapeutima sve što sam mogao, ali nisam uspeo, nije ni pomoglo baš što nisam imao dan pauze", kaže Đoković.


Opcija da ne izađe na teren nije, kaže, postojala.


"Nisam razmatrao da predam pre meča, uvek volim da izađem na teren i da se nadam. Osećao sam da igram najbolje u poslednjih deset meseci, od Istborna nisam izgubio set i jeste razočaravajuće, ali takve stvari dešavaju se u životu.", zaključio je Novak.", (N1, 12.7.2017).


Prvo što možemo primijetiti kod ove vijesti, jeste slaba povezanost samog naslova vijesti i lida, što bi se moglo prevesti kao: trčite po tekstu dok ne dođete do naslova. Drugu stvar koja se da primijetiti ovdje jeste da autor nema problema s tim da citat reda iza citata. Savjet: prilikom pisanja citata, pišite i pozadinu samog događaja.

 

Evo kako bi drugačije mogla izgledati ova vijest:


NASLOV: Vimbldon: povreda lakta zaustavila Đokovića u borbi za četvrti pehar


Četvrti teniser ATP liste Novak Đoković predao je danas četvrtfinalni meč na Vimbldonu Tomašu Berdihu zbog povrede lakta i tako okončao njegov put do osvajanja četvrtog pehara na ovom turniru.  


Pošto je Đoković nešto ranije imao problema s povredom ramena, svi su posumnjali da se radi o tome, međutim, Đoković je objasnio da je ipak riječ o povredi lakta, koja ga kako on kaže "muči već godinu i po dana". 


"Žao mi je što sam morao da završim Vimbldon na ovaj način, s podnošljivim bolom sam igrao 30 minuta, ali na servisu i forhendu me je boljelo, lijekovi nisu pomogli i nije bilo svrhe više da ostanem na terenu", kazao je  je Đoković.


Pokušao je nekadašnji prvi teniser svijeta da se pripremi za meč sa Berdiohom tokom kratke pauze, ali i pred sam meča. 


"Proveo sam dva i po sata na stolu između zagrijavanja i meča kako bih bio spreman, ali takva je priroda individualnog sporta, nema ko da te zamijeni", rekao je trostruki osvajač Vimbldona. 


Dodao je "razgovarat ću sa specijalistima i pokušat ću da nađem dugoročno rješenje, kratkoročno je odmor vjerovatno naredni korak. Intenzitet bola samo se povećavao kako je turnir odmicao, ali osjećao sam ga od početka turnira. Radio sam s fizioterapeutima sve što sam mogao, ali nisam uspio, nije ni pomoglo baš što nisam imao dan pauze. 


Kako on navodi  opcija da ne izađe na teren nije postojala. 


"Nisam razmatrao da predam prije meča, uvijek volim da izađem na teren i da se nadam. Osjećao sam da igram najbolje u posljednjih deset mjeseci, od Istborna nisam izgubio set i jeste razočaravajuće, ali takve stvari dešavaju se u životu.", zaključio je Novak. 


Kada pišete vijest nepotrebno je konstantno ponavljati Novak,  Đoković itd. Kada jednom napišete ime i prezime osobe, svaki sljedeći put pišete samo prezime. Međutim, kako biste izbjegli monotoniju snađite se malo, pa smislite još koji naziv, kao što je npr: trostruki šampion, četvrti igrač svijeta, nekadašnji prvi igrač svijeta, srpski teniser, Srbin itd. 


Koga zanima može sam pokušati napravi vijest, ako to dosad nije radio. Saopštenja možete pronaći na web stranici Predsjedništva BiH ili web stranici bilo koje institucije i na osnovu toga napraviti vijest.

 

Kako od saopštenja napraviti vijest? Saopštenje sam preuzeo s web stranice Ministarstva odbrane BiH i ono glasi ovako:


"NASLOV: Novoimenovani ambasador BiH u IR Pakistan posjetio Ministarstvo odbrane BiH


Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić primili su 12. jula 2017. godine u posjetu novoimenovanog ambasadora Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Sakiba Forića. 


Na početku sastanka ministrica Pendeš čestitala je novoimenovanom ambasadoru BiH u IR Pakistan Sakibu Foriću na imenovanju te poželjela uspješnu misiju s nadom da će bilateralnu saradnju dvije zemlje podignuti na još veći nivo.


Tokom sastanka ministrica Pendeš je upoznala ambasadora Forića s aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koje su primarno usmjerene na evroatlantske integracije, odnosno što skorije aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP). Na sastanku je također razgovarano o mogućnostima saradnje kroz školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u IR Pakistan.


Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović."


Ko god da radi sa sopštenjima treba biti svjestan da neće u potpunosti dobiti gotovu vijest i da se treba malo potruditi.


NASLOV: MO: M. Pendeš razgovarala s novoimenovanim ambasadorom BiH u IR Pakistan S. Forićem


Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Marina Pendeš i njen zamjenik za politiku i planove Sead Jusić razgovarali su danas u Sarajevu sa novoimenovanim ambasadorom BiH u Islamskoj Republici (IR) Pakisatan Sakibom Forićem o mogućnostima saradnje kroz školovanje pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, saopštilo je Ministarstvo odbrane (MO) BiH.


Pendeš je informisala Forića o aktivnostima MO i OS BiH koje su primarno usmjerene na evroatlantske integracije, odnosno što skorije aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP).


Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministrice za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović. (KRAJ)


Ovo bi bila jedna klasična agencijska vijest, koju biste naravno mogli pročitati i u novinama, jer novine uzimaju agencijske vijesti. Inače opće poznati pojmovi ne moraju se pisati punim nazivom, pa onda stavljati skraćenicu u zagradi, međutim manje poznati pojmovi moraju, tako da sam to uradio kako biste bili svjesni kako to treba izgledati. Zapamtite: vijest nije da neko primio nekoga u posjetu, vijest je šta se desilo tokom te posjete! 


Nadam se da će vam ovaj tekst biti od pomoći i da ćete usvojite neke od savjeta. Nije istina da vam ne treba znanje s fakulteta, ali je istina da ćete kada dođete u redakciju opet učiti. Samo oni koji žele da napreduju spremni su da uče!

 

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan