14. juli 2020, utorak, 19:06
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Svijet
Calgary: Obilježen 150. rođendan Kanade
Kanađani su danas u Calgaryju predstavili dio njihove kulture povodom obilježavanja 150 godina postojanja ove države, a ovom prilikom građani i turisti mogli su uživati u mnogobrojnim organizovanim aktivnostima.
Piše: Adin Šabić / Datum: 2. juli 2017. 2:47

Grad je bio obojen u crvenobijelu boju, krenuvši od saksija cvijeća, pa do građana koji su ponosno nosili zastave njihove države. Prvi narodi su održali tradicionalni ples u parku Princes Island, dok su se Kinezi predstavili sa njihovim tradicionalnim plesom u Chinatownu. Mnoge druge plesne grupe također su se predstavile sa njihovim plesnim tačkama. 


Ovom danu posebno su se obradovala dječica, jer se veliki dio aktivnosti odnosio na njih. Organizovane su male igraone, gdje su mališani mogli naučiti kako da žongliraju razne predmete, kao i mnogobrojne druge akrobacije. 


U centru grada djeci je bio obezbijeđen bazen, kako bi se mogli osvježiti, jer je bio sunčan dan, dok su odrasli uživali u šetnji parkom. Građanima i turistima bilo je priušteno i besplatno osvježenje u vidu sladoleda, sokova ili vode.


Također su bili otvoreni šatori, gdje su odrasli i mališani išli na crtanje zastava po njihovom licu, rukama ili nogama. Među ovim šatorima bilo je i onih koj su pravili turbane, tako da su građani koji inače ne nose trubane iskoristili priliku da vidi kako to izgleda. 


Tokom večeri u gradu će biti održani koncerti, plesovi, kao i predstavljanje u sviranju različitih instrumenata, a vatrometima će se obilježiti završnica proslave ovog doista važnog dana za sve Kanađane. 


 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan