14. juli 2020, utorak, 17:31
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kolumna
Prokletstvo poređenja s drugim ljudima
Nesvjesno upadamo u razne mentalne zamke, a poređenje s drugim ljudima je jedna od onih skoro pa obaveznih.
Piše: Nemanja Pavlović / Datum: 24. april 2017. 16:39

Znamo da je zamka jer donosi negativnost u obliku razočarenja i frustracije, tjera nas da odustanemo i prestanemo vjerovati u sebe. Ne znam je li je moguće u potpunosti izbjeći i nikada više ne susresti, ali znam da smo u stanju zaobići je u dovoljnom luku da nas ne ometa u svakodnevnici i onome čemu težimo.

U većini situacija, porediti sebe s drugim ljudima je besmisleno. Uzmite za primjer fizički izgled. On je previše kompleksan da bi se tek tako sveo na jednu stvar koja će svakome biti važna. Ljudski su ukusi različiti, a tako i pojam ljepote. Postoje stvari koje nam se serviraju kao pravi simboli ljepote, ali očigledno je da ni oni nisu svima podjednako važni kao što izgleda. Glavni razlog zbog kojeg poređenje smatram besmislenim je taj što uvijek ima ili će biti neko bolji, ljepši, brži, produktivniji, pametniji, Ima nas toliko na ovoj planeti (broj koji ne možemo ni pojmiti) da bismo očekivali da budemo najbolji u svemu. To sebi možda i govorimo, ali u podsvijesti neprestano vršimo proračune koliko smo u prednosti ili zaostatku u odnosu na nekoga. To je težnja ka savršenstvu koja je nemoguća čak ni kad bismo živjeli stotine ili hiljade godina (Krvavi Golden Hill govori upravo o stogodišnjim vampirima i njihovom načinu života sa svim stečenim znanjem i iskustvom).

Šta nam onda ostaje? Poređenje, ponovo, ali ne s drugim ljudima nego sa samim sobom. Budimo bolji nego juče. To može biti na nekoliko polja, a možemo se fokusirati samo na jednu stvar, imamo slobodu jednaku našoj mašti. Ja sam počeo prvo pisati Ratove kraljeva – epsku fantastiku, pa sam prešao na Krvavi Golden Hill – mračnu fantastiku, sada radim na Omonepolisu – kriminalistički triler, a planiram pisati i o svemiru i budućnosti. Napredujem. U neki stvarima je taj napredak brži, u nekim sporiji. Nekada ćete rezultate vidjeti za nekoliko dana, a nekada za nekoliko mjeseci ili godina. I nemojte se ovdje prevariti pa upasti u sličnu zamku.

Iako je korisno porediti se sa sobom jer se tako podstiče razvoj, shvatite da nikada ne možete pobijediti sebe, baš kao što ne možete pobijediti ni druge ljude. Koliko god naporno i brzo napredovali nikada nećemo doći u poziciju gdje je sve ostvareno (osim ako to sami sebi ne usadimo u podsvijest). Razmislite o tome.

Ugledajte se na sebe, nastojte biti bolji svakog dana i ne opterećujte se savršenstvom u svim stvarima koje probate. Otkrijte šta vam je važno i posvetite se tome. Nešto novo će se već samo pojaviti s napretkom.

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan