14. juli 2020, utorak, 19:07
Početna
Svijet
Kultura
Sport
Kolumna
Aktuelno
Društvo
Zdravlje
Nauči nešto novo
Stručni radovi
Kolumna
Put do svakodnevne inspiracije
Svi imamo trenutke kada smo u totalnom kreativnom elementu, kada idejama i njihovim realizacijiama nema kraja. Ali ti trenuci dođu i prođu. Možemo li ih nekako zadržati i doživljavati svaki dan? Naravno da možemo.
Piše: Nemanja Pavlović / Datum: 24. april 2017. 16:37


Kada uđemo u stanje koje nazivamo nedostatkom inspiracije, često lijek tražimo u drugim ljudima, tuđim dostignućima, muzici, vremenskim uslovima, nekad se prepuštamo i slučajnosti. Zašto? Zato što djeluje. Slušamo određenu muziku koja u nama pobudi emociju. Ta emocija tijelo i um stavlja u poseban element iza kojeg nastaju stvari, ideje, misli u skladu s tom emocijom. Isto se dešava i ugledanjem na uspješne ljude ili prepuštanjem kiši da dan učini dosadnim i teškim. Ta metoda inspiracije stvarno funkcioniše i mnogim ljudima je nažalost jedina. Problem se pojavi kada stvari koje nas inspirišu nisu dostupne. Živimo u dobu interneta i mnogo toga jeste dostupno, ali onda se javi zasićenje, jednostavno se iscrpi rezervoar inspiracije i te stvari više ne bude nikakve emocije. Šta onda?

Jedini siguran izvod inspiracije, onaj koji nikada ne presušuje, koliko god to smiješno zvučalo, je u nama. Uvijek je tu, pa samim tim nikada ne može biti nedostupan i nikada ne može presušiti zbog beskonačnog potencijala. Ali kako pronaći taj izvor i osposobiti ga da radi na dnevnoj bazi? Za odgovor je dovoljna jedna riječ – navikama.

Ljudska bića funkcionišu po navikama. Sve stvari koje u jednom prosječnom danu radimo prerasle su u navike. Kada god treba uraditi nešto novo, javljaju se odbrambeni mehanizmi u obliku straha i stresa i zbog toga takve situacije izbjegavamo pa nam ostaje samo rutina. U tom beskonačnom ljudskom potencijalu na svu sreću postoji i mogućnost da se navike promijene, da se nedostatak inspiracije pretvori u obilje inspiracije. Kako? Isto kao što se formiraju sve druge navike – ponavljanjem. U početku je teško, naporno, dosadno i odjednom se pojavi hiljadu razloga zbog kojih pomislimo da donosimo lošu odluku. Ali to nije ništa osim rutine koja nas vuče nazad sebi.

Isto je i sa stvaranjem navike da uvije budemo inspirisani, uvijek u stanju pronaći nešto što će dirnuti emocije onako kako želimo. To mogu biti stvari za koje nikada ne bismo pomislili da će nas inspirisati, koje imamo pred nosom, a ne obraćamo pažnju na njih. Vježbom se izoštrava to čulo, ta svjesnost i sposobnost da vidimo i iskoristimo sve što imamo. Inspiracija živi u svemu, ali je treba znati otkriti i iskoristiti.

U početku je potrebno istražiti, pronalaziti male izvore koji će poslužiti u osposobljavanju onog unutrašnjeg, onog koji radi nesvjesno, na dnevnoj bazi i ne zna nikako drugačije. Mi smo nevjerovatna bića i posjedujemo daleko veći potencijal nego što mislimo. Najbolje je to što svi posjedujemo taj neiscrpni izvor i svi možemo pronaći put do njega.

 
Sva prava pridržana © Marcus Fabius Quintilianus / 2020
Web design, development & custom CMS by Kahrić Kenan